ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

A műfajában egyedülálló dalválasztó január 30-án indul, immáron 10. alkalommal. A Duna Televízió műsorának jubileumi évadában már 40 dal versenyez azért, hogy elnyerhesse az év magyar slágere címet. A szerzemények négy válogató során tízesével mutatkoznak be, ezek közül összesen 20 produkció kerül be a két elődöntőbe. Az innen továbbjutó 8 versenyző pedig már a döntőben mérettetheti meg magát március 13-án.

A Dal 2021 nyertese amellett, hogy lemezfelvétel és videoklip készítésére kap lehetőséget, átveheti a Petőfi Zenei Díj „Év Dala” elismerését.
A jubileumi évadban a döntőbe jutott további 7 produkció is zenei pályájukkal kapcsolatban felhasználható támogatásban részesül, melynek mértéke a helyezésektől függően változik.A műsorban az előző évhez hasonlóan több különdíjat is átadnak: a 10. évadban is gazdára talál „A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója” és „A Dal 2021 Felfedezettje” cím, egyben a Petőfi Zenei Díj „Az Év Szövegírója” és Petőfi Zenei Díj „Az Év Felfedezettje” díj.

ZSŰRI

Négytagú zsűri véleményezi a dalokat a helyszínen.

Vincze Lilla - zenész, dalszerző, a Napóleon Boulevard EMeRTon-díjas énekesnője, zenepedagógus, énektanár (másodszor tagja a zsűrinek)
Nagy Feró - énekes, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere (harmadszor tagja a zsűrinek)

mellettük egy visszatérő, valamint egy új ítészt köszönthetnek a nézők:
Mező Misi - a Magna Cum Laude énekes-gitárosa
Ferenczi György - Artisjus- és kétszeres eMeRTon-díjas zenész, énekes, szájharmonika-művészAz elmúlt évekhez hasonlóan idén is a nézők látják el az ötödik zsűritag szerepét SMS-szavazáson keresztül.

MŰSORVEZETŐK

Fehérvári Gábor Alfréd - Freddie immáron negyedik alkalommal kapta meg a műsorvezetői feladatot. A Duna Televízió és a Duna World nézőit hétről hétre ezúttal is - akárcsak az elmúlt három évben - új műsorvezető társsal köszönti, aki nem más, mint Orsovai Reni.

Ez a felállás pedig azért különleges, mert mindketten győztesei a dalválasztónak: Freddie 2016-ban, Orsovai Reni pedig Rácz Gergővel 2020-ban nyerte meg A Dalt.

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Freddie ezúttal - a világméretű járványhelyzetre tekintettel - online sajtótájékoztatón mutatta be a versenybe jutott 40 produkciót 2020. december 11-én.
A zsűri bemutatására, szintén online sajtótájékoztató keretében, 2021. január 15-én került sor.

VIDEÓKLAP TETEJE