A 61. Eurovíziós Dalfesztivált idén Stockholmban rendezik meg 2016. május 10 és 14 között.Összesen 43 ország vesz részt a versenyen, Ausztráliát is beleértve, aki tavaly vendégként indult, most már elődöntősként végülis tiszteletbeli európai ország lett.

A verseny két elődöntőből és egy döntőből áll. Az első elődöntőben (május 10.) 18 ország vesz részt, a második (május 12.) 19 ország részvételével zajlik. Mindkét elődöntőből 10-10 dal jut a döntőbe.

A döntőben (május 14.) a 20 elődöntőből bekerült ország mellett szerepel még a házigazda Svédország, valamint az automatikus döntős "Öt Nagy": Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, azaz összesen 26 dalt hallhatunk.

A verseny minden alkalommal közép-európai idő szerint 21 órakor kezdődik.

A pontozás alapja egyrészt a szakmai zsűri szavazata, másrészt a nézők telefonos szavazatai. Az elődöntőkben a résztvevő országok mellett 3-3 automatikus döntős ország szavaz.
A döntőben eddig a zsűri és a közönség szavazatai összesítve kerültek beszámításra, idén azonban ez megváltozik. Az egyes országok képviselői a zsűri döntését ismertetik, név szerint csak az elsőt kiemelve. Ezt követően a 43 résztvevő ország központilag összesített nézői telefonos szavazatainak eredményét a műsorvezetők ismertetik a legkevesebb pontot kapott országtól kezdve a legmagasabb pontszámot elérő országgal befejezve.

UPDATE
Romániát tartozás miatt kizárták a versenyből, így összesen 42 résztvevő országgal tartják meg a versenyt.

A két elődöntőben az egyes országok az alábbi sorrendben adják elő dalaikat:
! - döntőbe jutott

I. elődöntő (május 10.)
II. elődöntő (május 12.)
1. Finnország
2. Görögország
3. Moldova
4. Magyarország !
5. Horvátország !
6. Hollandia !
7. Örményország !
8. San Marino
9. Oroszország !
10. Cseh Köztársaság !
11. Ciprus !
12. Ausztria !
13. Észtország
14. Azerbajdzsán !
15. Montenegró
16. Izland
17. Bosznia-Hercegovina
18. Málta !
1. Lettország !
2. Lengyelország !
3. Svájc
4. Izrael !
5. Fehéroroszország
6. Szerbia !
7. Írország
8. Macedónia
9. Litvánia !
10. Ausztrália !
11. Szlovénia
12. Bulgária !
13. Dánia
14. Ukrajna !
15. Norvégia
16. Grúzia !
17. Albánia
18. Belgium !
Hazánkat Fehérvári Gábor Alfréd ’Freddie’ képviseli, aki megnyerte A Dal 2016 dalválasztó versenyt Pioneer c. dalával.Szerzők: Szabó Zé (zene) és Csarnai Borbála (szöveg)
Vokálban közreműködik: Mészáros Tamás, Molnár Gábor, valamint Wodala Barnabás, aki A Dal 2016-ban szereplő Zentai Márk helyett áll be.
A dobnál Baranya Dávid táncos.

Magyarország az első elődöntőben (május 10.) negyedikként kerül sorra.

A dalok között látható "képeslapokat" már felvették a házigazda svéd SVT közmédia szakemberei. Minden videóban az előadó hétköznapi életét, munka közbeni pillanatait, illetve az országára jellemző tájait vették fel. 3-4 téma lesz belesűrítve 30 másodpercbe.
A svéd stáb március elején jár hazánkban és a fővárosban felvették a bemutatkozó kisfilmet Freddie-ről is, aki pl. kedvenc olasz éttermének konyhájában elkészítette egyik kedvenc ételét.A magyar delegáció május 1-jén utazik ki a helyszínre, ahol előre meghatározott időpontokban kapnak próba lehetőséget két alkalommal, valamint különféle médiamegjelenéseknek tesznek eleget.
A próbaidőpontok beosztása: Magyarország első próbája május 2. 12 óra, majd május 6-án 10:15-től lesz a második.

A delegáció tagja Máté, aki pályázat-győztesként utazhat és videóbloggerként tájékoztat majd bennünket a kinti eseményekről a mediaklikk.hu oldalon.

Kiválasztásra kerültek minden országban a zsűritagok, hazánkból az alábbiak szavazhatnak, mint szakmai grémium:
Rakonczai Viktor - elnök
Lotfi Begi, Wolf Kati, Frenreisz Károly, Novák Péter - tagok
Pioneer - TOVÁBB
Az Eurovíziós Dalfesztiválok során előadott dalok sorrendjében a Pioneer lesz az 1400.

Az Eurovíziós Dalfesztivál eddigi hatvan évét bemutató interaktív kiállítás nyílik május 7-én Stockholmban, az ABBA-múzeumnak is helyet adó Pop House-ban. A tárlaton a látogatók a verseny történetének több száz órányi anyagába pillanthatnak bele, a digitalizált felvételek az első győztestől, az 1956-ban diadalmaskodott svájci Lys Assiától a legutóbbi, tavalyi nyertesig, a svéd Mans Zelmerlöwig követik az eurovíziós sztorit. A dalfesztiválról való tudást egy interaktív kvízjáték segítségével lehet lemérni, a rajongók az eurovíziós színpadon énekelhetik el kedvenc számukat, akár az eredeti fellépőruhák valamelyikében. Az idei stockholmi verseny leendő győztese a május 14-i finálé után ellátogat a múzeumba és a elhelyezi kiállításon produkciója egyik kellékét.
Eurovíziós Dalfesztivál előbuli
2016. április 12. - Tel Aviv, Izrael

Az élő show-t a Theatre Clubban tartják, a hazánkat képviselő Freddie-n kívül az orosz, a francia, a szerb, a norvég, a bolgár, a litván, a lengyel, az osztrák, az azeri, a brit, az észt, a román, a szlovén, a finn, az albán, a svájci, a moldáv, a fehérorosz és természetesen az izraeli eurovíziós induló lép fel.

Israel Calling
TOVÁBB >>>
'There is nothing more majestic than representing your own country'

Május 1-jén utazik a 'Pioneer-Team' Stockholmba, ezért búcsú gyanánt április 28-án délelőtt hivatalos sajtótájékoztatót tartottak a budapesti KIOSK Étteremben.


Tatár Csilla - műsorvezető, Hlatky-Schlichter Hubert - a KIOSK Budapest étterem tulajdonosa, Pataky Éva - tolmács, Őexc. Niclas Trouvé - Svédország nagykövete, Medvegy Anikó - A Dal és az Elővízió főszerkesztője, Fehérvári Gábor Alfréd 'Freddie'

Freddie elmondta, hogy A Dalbeli győzelem óta az élőzenés koncerteken "gyakorol", hogy nagy élmény volt az izraeli eurovíziós előbuli, ahol a közönség vele együtt énekelte végig a Pioneert, hogy izgatottan várja a stockholmi megmérettetést és örül annak, hogy már nem kell az repüléstől tartania, illetve alig várja a próbákat, hogy azon a hatalmas színpadon is majd otthonosan mozogjon.

A svéd nagykövet kis bepillantást engedett hazája szokásaiba és múltjába, már ami az ünneplést, az Eurovíziós Dalfesztivált illeti és megcsillogtatta ének- és gitártudását, ugyanis egy bejátszásban láthattuk-hallhattuk, ahogy duettet énekel Freddie-vel.

Megtudhattuk még, hogy az MTVA elővíziós adásokkal jelentkezik az első elődöntő napján és a döntő előtt is, illetve hogy A Dalban indult előadók is énekelnek majd, valamint, hogy a dalfesztivált a Duna TV közvetíti, a kihelyezett stúdió a KIOSK Étteremben lesz, ahova várják a vendégeket is, ahonnan együtt lehet követni az eseményeket.

A korábban közzétett duett-éneklős játékra beküldött videók alapján Freddie választott duett-partnert, hogy itt élőben együtt adják elő a Pioneert. A győztes Oroszi Fanni lett, akinek nagyon szép hangja van, gratulálok ezúton is.
KÉPEK >>>
Május 1-jén a magyar delegáció megérkezett a helyszínre.

Május 2-án délben megvolt az első helyszíni próba a stockholmi Globe Arenaban. Ezt követően sajtótájékoztatót tartottak és interjúk is készültek.

klikk a képre az adott oldal megnyitásához

Megérkezés, próba


Sajtótájékoztató


Interjúk


Május 6-án délelőtt volt a második helyszíni próba a stockholmi Globe Arenaban.

klikk a képre az adott oldal megnyitásához

Próba


SajtótájékoztatóFreddie első üzenete Stockholmból


Interjúk
2016. május 7. - 17:30

Mary Joe ~ Pioneer ~ Na jó, helló


Képek: Károlyi Éva
2016. május 8. - 19:00

30:47-től TeamPioneer


klikk a képre az adott oldal megnyitásához

Képek


Interjúk
Május 9-én délután volt az első főpróba a stockholmi Globe Arenaban.

klikk a képre az adott oldal megnyitásához

Főpróba

"Magyarország - Freddie következik, aki fölényesen nyert 'A Dal'-ban, a zsűri és a közönség is őt látta a legjobbnak. Kiváló szakács, de 2014-ben a színpadon került reflektorfénybe, ugyanakkor sikerei ellenére is megőrizte szerénységét és közvetlenségét. Máris Európa legnagyobb színpadára állhat, pedig még csak most dolgozik első albumán. A háttérben a Fool Moon három tagja, Wodala Barna, Mészáros Tamás és Molnár Gábor énekelnek, a dobnál pedig ezúttal egy táncművész, Baranya Dávid látható. A dalt Szabó Zé, szövegét Csarnai Borbála írta. Freddie, köszönhetően közvetlen személyiségének és kiváló angol tudásának, hamar népszerűvé vált itt Stockholmban is és remélhetőleg ma este az lesz egész Európában."

Május 10-én este 9 órakor kezdődött az első elődöntő a stockholmi Globe Arenaban. A magyar dal negyedikként hangzott el.klikk a képre az adott oldal megnyitásához

Elődöntő


Első reakciók


Sajtótájékoztató a továbbjutott résztvevőkkel


Interjú
Május 13-án délután volt a nagydöntő első főpróbája a stockholmi Globe Arenaban.

klikk a képre az adott oldal megnyitásához

VideókKépek
Május 14-én este volt a nagydöntő a stockholmi Globe Arenaban. A magyar dal ötödikként hangzott el.
A 42 induló országból 26 szerepelt a nagydöntőben. Hazánk a 19. helyen végzett. Gratulálunk!

klikk a képre az adott oldal megnyitásához

Videók


Képek
Az MTVA készített egy 3 részes összeállítást az idén Magyarországot képviselő Fehérvári Gábor Alfrédról, hogy hogyan jutott el a hazai dalválasztótól a végül világszerte 200 millió nézőt és a helyszínen 16 és fél ezer fős közönséget vonzó stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválig.

klikk a képre az adott oldal megnyitásához

1. rész - Két verseny között


2. rész - A próbahét


3. rész - Az élő adásoklap teteje